Expo 79 “Altijd hetzelfde verhaal” van Amedeo Desideri.
Curator Lorenzo Belli in Galerie Conny van Kasteel
Van 27 augustus tot/met 20 oktober 2022
Opening 27 augustus van 16.00 uur tot 20.00 uur
Conny van Kasteel Gallery - NOORDERSTRAAT 4 - 1931EV - EGMOND AAN ZEE - NL info@galerieconnyvankasteel.eu - tel. (NL) +31622546602
www.galerieconnyvankasteel.eu
Amedeo Desideri is een jonge kunstenaar uit Empoli, die na zijn afstuderen in beeldhouwkunst aan de Carrara-academie, zijn onderzoek heeft gericht op sculpturale installaties die op een ironisch provocerende manier de orde verstoort van het moment dat we ervaren.
Desideri heeft geëxposeerd in het Luigi Pecci Center for Contemporary Art in Prato, in de Premio Suzzara Gallery en in de Spazio Bianco-galerie in Turijn. Hij nam met zijn werken deel aan Michelangelo Pistoletto's Re-birth Day en aan twee workshops op de Biënnale van Venetië in 2015 en 2017. Hij werd geselecteerd voor de artist residency in het Centro Arti Visive in Pietrasanta (LU), voor de “ VII Saint Petersburg International Cultureel Forum "van Sint-Petersburg en voor de" Limen Arte Prize "van Vibo Valentia. Hij had twee persoonlijke tentoonstellingen in Palazzo Binelli in Carrara (MS) en in Spazio Cappella Marchi in Seravezza (LU).
De tentoonstelling "Always the same story", is samengesteld door Lorenzo Belli ten behoeve van de tentoonstellingsruimte van het nieuwe Atelier Balderi van het Iginio Balderi Archief in Milaan. De expositie komt ook in Galerie Conny van Kasteel in Nederland. Het is zijn eerste overzichtstentoonstelling van een selectie van zijn werken uit 2015 tot heden.
Desideri spreekt met zijn muurwerken, video's, sculpturen tot ons over de mens en de realisatie van menselijke ambities: zoals van elke goede kunstenaar zijn de visioenen voorspellingen van de toekomst, is zijn ironische expressie een anticipatie op existentiële dynamiek.
Door middel van spel en ironie praat hij met ons over de grote thema's van het leven en de afdruk die de menselijke passage op aarde achterlaat in de keuzes van elke persoon, want deze Desideri herwint van Duchamp en Piero Manzoni de waarde die aan reflectie wordt toegekend op kunst en op zichzelf door verstoring van collectieve archetypen. Zijn stilistische code is die van beeldhouwkunst met hedendaagse middelen waarmee hij een eenvoudig beeld schept van een complex idee van de thema's van de menselijke werkelijkheid, waarbij hij veel van zijn werken wijdt aan het thema van mislukking, de nederlaag van idealen, moraal en utopieën. Zijn houding ten opzichte van paradoxen kenmerkt zich door het transformeren van situaties en sociale dynamiek, of associaties daarvan, in situationele diorama's die subtiele psychologische reacties bij de waarnemer stimuleren.
In zijn werk probeert hij de betekenis te herstellen van het heilige vuur dat in de mens brandt, legt hij een focus op de relatie tussen droom en verlangen, waarbij Desideri de beeldhouwer wordt van het mogelijke, van de vele mogelijke werelden waarvan we deel kunnen uitmaken volgens onze persoonlijke keuzes [met alle teleurstellingen van dien].
Expositie “Altijd hetzelfde verhaal” van Amedeo Desideri onder curatorschap van Lorenzo Belli wordt geopend in galerie Conny van Kasteel op zaterdag 27 augustus 2022 van 16.00 uur tot 20.00 uur.
MASSIEVE AANVAL (2019) - cm. 25 x 40 x 75, aluminium, glas en kunststof.
Het werk, sterk verbonden met het werk "Two-dimensional memory #1" (2), wil de transfiguratie zijn van de samenleving, een samenleving waarin sterke machten, zelfs mensenlevens, gebruiken om te zegevieren over anderen, vaak ongeacht de waarde die ze vertegenwoordigen.
OMA (2017) - cm. 60 x 30 x 55 asfalt, staal, kunststof en messing.
MUM (2017) - cm. 55 x 43 x 43 asfalt, blik en messing
“Mum and Granma” zijn twee sculpturen die zijn opgebouwd uit sterk ideologische elementen. Asfalt is een inert, niet kneedbaar materiaal, een klodder, dat de neiging heeft om alles op te nemen door het in zichzelf te zuigen. Het tinnen deksel, in plaats van een strijkijzer of een steelpan, verwijst naar de gezinsomgeving en de zorg die het individu vergezelt terwijl ze groeien. Ze vertegenwoordigen een onvermijdelijke draaikolk die hem kan omringen zonder dat hij zijn individualiteit volledig kan ontwikkelen.
TWEEDIMENSIONAAL GEHEUGEN # 3 - “WISHING MACHINE” (2021)
- 140 x 100 x 8 cm, kunststof en aluminium - enkel 30 x 50 x 8 cm, kunststof en aluminium.
Het zijn een reeks wandpanelen die tot doel hebben vorm te geven aan de herinneringen en verlangens die in de jeugd worden ervaren; van het spelen met speelgoedauto's tot de wens om een auto te bezitten die de hoofdrol heeft gespeeld in een film of een televisieserie.
IK KAN IN UW PLAATS ZIJN (2022) - cm. 50x70x7, lichtbak.
"Ik had in jouw plaats kunnen zijn" is gebaseerd op een eenvoudig idee: de identificatie van ieder van ons in deze arme vogel die het ongeluk had verpletterd te worden door een baksteen in een vrije val. Deze humoristische visie, gemetaboliseerd met de eerste impact op het werk, kan ruimte laten voor diepere niveaus van decodering. Van de onvermijdelijkheid van situaties die zich voordoen in ons leven en buiten onze controle liggen, tot onrechtvaardigheden die toeslaan zonder te kijken naar de verdiensten en/of tekortkomingen van de betrokken mensen, maar die een variabele, voorouderlijke, dogmatische logica volgen die deel uitmaakt van het leven en geschiedenis van de mens, in sommige opzichten vergelijkbaar met een echt tegendeel van Pirandello.
TWEEDIMENSIONAAL GEHEUGEN # 1 (2019) - 60 x 60 x 2 cm, hout en kunststof.
De speelgoedsoldaatjes gehoorzamen bevelen als marionetten, maken de proactieve inspanning van de mens tevergeefs en reduceren alles tot een vlek, verbrand, verkoold, plat. Net als een Rorschach-tafel activeert het een ontcijferingsmechanisme dat de waarnemer ertoe brengt de "vlek" vrijelijk te interpreteren op basis van zijn eigen ervaring en de emoties die dit werk bij hem oproept.
JE KUNT HET (2020) - cm. 46 x 90 x 36, hout, kunststof, aluminium en veren.
Het werk vertegenwoordigt de onontkoombaarheid, een sensatie die de mens ervaart op momenten van moeilijkheden en ontmoediging. De veren die in de kooi dwarrelen en proberen eruit te komen, vertegenwoordigen deze strijd, synoniem met een wereld die ons dwingt om constant onze grenzen te overschrijden, maar die ons tegelijkertijd het gevoel geeft beperkt en opgesloten te zijn.
OMHOOG & OMLAAG (2021) - enkele cm. 70 x 100, canvas, ijzer en veren.
"Up & Down" is een werk dat voortkomt uit de wens om de sculptuur "You can do it" op tweedimensionaal niveau te ontwikkelen. Als de voortdurende poging van het individu om zijn grenzen te overschrijden in "Je kunt het" wordt geleverd door de beweging van de veren, wordt dit in "Omhoog & Omlaag" weergegeven door de mogelijkheid om de hoge met de lage om te keren tot oneindig.
WEES VOORZICHTIG VOOR UW VOLHEID (2021) - cm. 49 x 46 x 13, hout en glas.
Fragment van een installatie waarmee de kunstenaar de mens als individu analyseert. In dit werk vindt een transpositie plaats met behulp van de metafoor die het "fles"-object tot een symbool verheft. Als het esthetisch wordt voorgesteld voor wat het is, dat wil zeggen een fles omlijst met 4 doppen op het oppervlak, formeel wil het mensen laten nadenken over de mens en zijn constitutieve aspecten, die "doppen" zonder welke de mens zichzelf als individu vernietigt, het verliezen van zijn " levensbloed "zijn " vloeistof "die hem tot een levend persoon maakt.